Tässä pikaoppaassa kerromme lyhyesti etanoliautoilusta sekä huoltotoimenpiteistä, joilla varmistat, että autosi toimii myös etanolilla parhaalla mahdollisella tavalla.

eFlexFuel toimii täysin automaattisesti, eikä vaadi asennuksen jälkeen auton käyttäjältä mitään toimenpiteitä tai huoltoa. Kuitenkin laitteen toiminnan kannalta on tärkeää, että auto on huollettu ja hyvässä toimintakunnossa.

eFlexFuel on asennettu yli tuhanteen eri automalliin, joilla on ajettu yhteensä yli 100 miljoonaa kilometriä etanolilla ongelmitta. Myös suomalainen E85-polttoaine on maailman kehittyneimpiä biopolttoaineita, jossa voitelu- sekä korroosionesto-ominaisuudet ovat samalla tasolla kuin bensiinissä. Voit siis käyttää autossasi E85-polttoainetta huoletta.

Etanoliauton huoltaminen

Autolla voi etanolillakin ajaessa noudattaa pääosin normaalia huolto-ohjelmaa. Suosittelemme huolehtimaan, että varsinkin seuraavat komponentit ovat normaalissa toimintakunnossa:

– Sytytystulpat: Yleensä huolto-ohjelman mukainen vaihtoväli on riittävä.

– Polttoaineensuodatin (jos on): Vaihto mielellään noin 50tkm kilometrin välein.

– Moottoriöljyt ja -suodatin: Käytä aina autoosi suositeltua öljyä, jossa on SN-luokitus. Jos autossa on 10tkm tai 15tkm huoltoväli, sen voi pitää ennallaan. Mikäli suositeltu väli on 30tkm/2v, suosittelemme lyhentämään öljynvaihtovälin noin 20tkm/1,5 vuoteen.

– Polttoainepumppu: Jos polttoainepumpulla on ajettu yli 200tkm, saattaa sen toimintakyky olla heikentynyt. Etanolia ruiskutetaan enemmän kuin bensiiniä, joten polttoainepumpulta vaaditaan enemmän ja sen virheetön toiminta on tärkeää. Koska polttoainepumppu on kuluva osa, se kannattaa vaihtaa tarvittaessa uuteen alkuperäistä vastaavaan. Suosittelemme laadukkaiden valmistajien pumppuja, kuten esimerkiksi Bosch, Delphi tai Walbro.

Huomioithan, että kilometrien ja auton iän lisäksi huoltotarpeeseen vaikuttaa paljon ajoympäristö ja -tapa. Ajettaessa esim. paljon lyhyitä matkoja kylmässä, kannattaa huoltoväliä lyhentää kuten bensiinilläkin.

Etanoliautoilu talvella

Kylmässä etanoli voi heikentää käynnistymistä ja suosittelemme moottorinlämmittimen käyttöä. Koska eFlexFuel on kotimainen tuote, se on tehty Suomen oloihin ja kylmäkäynnistysominaisuuksiin on panostettu. Siksi suurin osa autoista käynnistyy normaalisti myös E85-polttoaineella, mutta silti normaalin yhden käynnistyskerran sijasta voi joutua tekemään 2-3 käynnistysyritystä.

Jos auto on kunnolla huollettu, voi sillä pääsääntöisesti ajaa puhtaalla E85:llä ympäri vuoden. Mikäli käynnistyminen kuitenkin tuntuu merkittävästi tahmeammalta kylmimpinä talvikuukausina, suosittelemme tankkaamaan E85:n sekaan noin 10% tavallista 95E10-bensiiniä. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi tankkaamalla 95E10-bensiiniä 10 litraa joka toinen tankkauskerta.

Tankkaaminen ja kulutus

eFlexFuel mahdollistaa sekä bensan (95E10/98E5) että etanolin (E85/RE85) tai minkä tahansa näiden polttoaineiden sekoituksen käytön autossa. Luonnollisesti suosittelemme käyttämään etanolipolttoainetta, mutta jos sitä ei ole saatavilla, auto toimii edelleen yhtä hyvin myös bensalla. Ajettaessa puhtaalla etanolilla (E85/RE85) auton kulutus kasvaa keskimäärin 28% verrattuna 95E10 polttoaineeseen. Huomioithan, että auton ajotietokone ei huomioi tätä lisäystä.

Suomen E85-tankkausasemat löytyvät helposti Tankille-älypuhelinsovelluksesta tai osoitteesta eflexfuel.fi/e85_asemat

Muutoskatsastus ja muuntotuki

Jos ajoneuvosi on rekisteröity ennen 1.1.2007, se voidaan muutoskatsastaa myös etanolipolttoaineelle, josta Traficom maksaa 200€ muuntotuen. Tuen saamiseksi auto on eFlexFuel asennettuna muutoskatsastettava (mahdollista myös määräaikaiskatsastuksen yhteydessä), jonka jälkeen muuntotukea haetaan lomakkeella Traficomilta. Lisätietoja löydät täältä.

eFlexFuel App

eFlexFuel App näyttää älypuhelimessasi tietoa esimerkiksi polttoaineen etanolipitoisuudesta ja suutinten käyttöasteesta. Se on ladattavissa ilmaiseksi Androidiin Google Play:sta ja iOS:iin App Storesta. Lisätietoja löydät täältä.